Terug naar Agenda

IJSBAAN RAADHUISPLEIN

10 december 2022 - 8 januari 2023

It giet oan! Deze winter kun je de ijzers onderbinden op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Vanaf 10 december is het plein tot en met de kerstvakantie het toneel van ijskoude taferelen. De winkeliers van Mijdrecht Dorp realiseren samen met onder meer betrokken ondernemers en de gemeente een ijsbaan van wel 35 meter lang en 16 meter breed.

Schoolschaatsen, curling, discoschaatsen en vrij schaatsen; van 10 december tot en met 8 januari is het ijspret op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Daar verschijnt een prachtige, deels overdekte ijsbaan waar inwoners zich naar hartenlust kunnen vermaken. Initiatiefnemers zijn Peter Bakker en Thijs van Uden, maar het idee is volledig omarmd door Mijdrecht Dorp. Samen laten zij het dorpscentrum van Mijdrecht bruisen tijdens de donkere dagen.

Voor Mijdrechtenaren Peter Bakker en Thijs van Uden hoort de ijsbaan bij de gezelligheid van het dorp. “Wij vonden het zonde dat de baan er al een aantal jaar niet meer was”, begint Peter Bakker te vertellen. “Al vanaf november vorig jaar spelen we met het idee om weer een ijsbaan aan te leggen. Dat idee werd zeer welkom ontvangen; zowel door de gemeente als door de winkeliers van Mijdrecht Dorp.” Dankzij de hulp van de vorige organisatoren kon er een snelle start gemaakt worden met de voorbereidingen. In tegenstelling tot de open baan van voorheen, gaat de schaatsbaan er dit jaar anders uitzien. “We zochten een oplossing waarbij we in weer en wind kunnen schaatsen”, licht Peter toe. “Dat heeft geleid tot een overdekte schaatsbaan van 25 meter. Dit zorgt voor energiebesparing. Ook met nieuwe technieken wordt het energieverbruik zoveel mogelijk beperkt. Vervolgens leek het ons leuk om om het carillon heen te kunnen schaatsen. Dat hebben we gerealiseerd; de laatste 10 meter van de baan is open en dan kun je dus echt een rondje maken.

Op het terras van Rendez Vous komt een verwarmde horecatent, want bij schaatsen hoort natuurlijk koek en zopie.” De initiatiefnemers hebben een programma samengesteld om de baan zo veel mogelijk te kunnen gebruiken. “Alle scholen uit De Ronde Venen hebben de uitnodiging gekregen voor schaatsles onder leiding van ijsclub Nooit Gedacht”, vervolgt Peter. “Dat betekent dat de eerste twee weken overdag helemaal gevuld zijn met het schoolschaatsen. Daarnaast is er een aantal besloten avonden waarop we curlingwedstrijden houden, onder andere voor onze sponsorpartners. Verder zal de baan toegankelijk zijn voor iedereen tijdens de reguliere openingstijden die binnenkort te vinden zijn op www.ijsbaanmijdrecht.nl.

G-schaatsen

Ook aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking is gedacht. “Op twee zaterdagochtenden bieden we in samenwerking met ijsclub Nooit Gedacht G-schaatsen aan. Dat is op 17 december en 7 januari.”  Daarnaast hebben de initiatiefnemers volop creatieve ideeën om de ijsbaan zo goed mogelijk te benutten. “We organiseren ook discoschaatsen en werken nog aan een arrangement om met vriendenteams mee te doen aan de curling”, stelt Peter. “Plannen genoeg dus. Je kunt echt wel stellen dat dit een onwijs uit de hand gelopen project is!”

Vrijwilligers gezocht

Voor de uitgifte van de schaatsen, het baanonderhoud en het houden van toezicht, zijn veel vrijwilligers nodig. “Wie de ijsbaan een warm hart toedraagt en een paar uurtjes tijd over heeft in de periode van 10 december tot en met 8 januari, kan zich melden via onze website’’, stelt Peter tot slot. “Het wordt ontzettend gezellig en bovendien geef je dan een mooie bijdrage aan zo’n fantastische activiteit voor het dorp.” Alle informatie over de ijsbaan in Mijdrecht is te vinden op www.ijsbaanmijdrecht.nl.

Agenda

Webdesign & development Team Switch